Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

160 dones se sotmeten cada any a tècniques per aconseguir la gestació a la Unitat de Reproducció de l’Hospital Universitari Son Espases

29 d’abr. 2011
Esta imagen ilustra que: 160 dones se sotmeten cada any a tècniques per aconseguir la gestació a la Unitat de Reproducció de l’Hospital Universitari Son Espases

Des de finals de febrer, l’Hospital Universitari Son Espases compta amb un Laboratori de Fecundació in Vitro (FIV), que depèn de la Unitat de Reproducció del Servei de Ginecologia i Obstetrícia i que s’ocupa d’atendre les demandes de reproducció assistida de la població de referència amb problemes d’infertilitat.

Per oferir aquest servei, l’Hospital té un Laboratori in Vitro, un Laboratori d’Andrologia (on es prepara el semen), una Sala de Criopreservació, una Sala d’Ecografies, una Sala d’Operacions, una Sala de Despertar i quatre consultes.

Al capdavant d’aquesta Unitat hi ha quatre ginecòlegs i tres biòlegs. Hi col·laboren metges especialistes en Urologia, Anestesiologia i Genètica, així com personal d’infermeria i altres professionals.

Quan fa un any o més que la parella intenta l'embaràs sense aconseguir-lo, el ginecòleg del seu centre de salut deriva el cas a aquesta Unitat, després d'haver realitzat els estudis pertinents.

Activitat de la Unitat de Reproducció

Anualment, duu a terme al voltant de 250 cicles d'inseminació (70 dones) i 300 cicles de fecundació in vitro (90 dones).

La taxa d'embaràs de fecundació in vitro per transferència és d'un 40%, de les quals un 80% són gestacions úniques i un 20% de bessons.


Millores de la Unitat de Reproducció

La Unitat de Reproducció ofereix una atenció ambulatòria que dura diverses hores. La Sala de Despertar permet que les dones que es sotmeten a tècniques de reproducció assistida no hagin d'ingressar a una planta de l'Hospital, com abans succeïa a Son Dureta.

A Son Espases es donarà la possibilitat de vitrificar embrions, gràcies als nous mitjans de cultiu. Es tracta d'un tipus de congelació que suposarà la implantació d'una tècnica ràpida i més avançada que permetrà augmentar la taxa de supervivència dels embrions i, per tant, d'embarassos. A Son Dureta el procés de congelació d'embrions era més lent.

A la mateixa Unitat, hi ha la possibilitat de fer la histeroscòpia diagnòstica (introducció d'una petita càmara dins l'úter per comprovar que estigui correcte). Es tracta d’una prova necessària per a les dones que entren en el procés de la fecundació in vitro i que a Son Dureta no es podia fer a la Unitat.

A Son Espases, la Unitat ha guanyat en espais respecte a Son Dureta: s'ha afegit una consulta i un gabinet d'ecografies. A més, les consultes i el laboratori estan a la mateixa zona. A Son Dureta, les consultes estaven a la planta -1 i el laboratori i el quiròfan, a la planta 9. Ara, en integrar-ho tot en un mateix espai s'assoleixen beneficis tant per als professionals com per a les usuàries.


Procés de les parelles per a la fecundació in vitro (FIV)

Una vegada fets els estudis preliminars, dels homes i de les dones, s’inicia el procés per aconseguir la gestació. El tractament comença amb la hiperestimulació ovàrica controlada per tal d’obtenir un nombre adequat d’ovòcits, que es fecunden en el Laboratori per la via clàssica o per microinjecció espermàtica. Quan els embrions ja estan desenvolupats (normalment dos o, en casos excepcionals, tres), es transfereixen a l’úter.

Les parelles que recorren a la fecundació in vitro ho fan per problemes d’infertilitat. Pel que fa als homes, aquests problemes es produeixen per alteracions en la producció d’esperma i respecte a les dones, per l’obstrucció de les trompes de Fal·lopi, per trastorns hormonals, per endometriosi ovàrica, entre d’altres.

El percentatge de dones infèrtils s’incrementa a mesura que es retarda l’edat de la maternitat. Segons un estudi de la Societat Espanyola de Fertilitat del 2008, el 29,5% dels casos d’infertilitat foren a causa de factors masculins, el 20,1% a causa de factors femenins i el 24,4% per causes mixtes. Aquest mateix estudi assenyala que, aproximadament, el 82% dels pacients que segueixen el tractament de fecundació in vitro tenen entre 30 i 39 anys.

L’anàlisi estadístic de la Societat Espanyola de Fertilitat ofereix també les taxes d’embaràs de la fecundació in vitro per transferència (introducció d'embrions a l'úter), que arriba gairebé al 38,6%. Quant als naixements, les taxes se situen en el 69,7%, el 70,8% dels quals corresponen a parts únics, el 27,7% a bessonades i l’1,6% a parts de trigèmins.

El Laboratori de Fecundació In Vitro de Son Espases també actua com a banc de semen (només per als usuaris de la seva àrea de referència) en els casos de pacients oncològics, d’azoospèrmia en l’ejaculació (absència d’espermatozoides) o de biòpsia testicular.


Requisits per accedir a les dues tècniques de reproducció assistida

Inseminació

Dones menors de 38 anys, amb al menys una trompa de fal·lopi permeable i que no hi hagi factor masculí (és a dir, que el semen masculí sigui vàlid). Poden fer fins a quatre cicles d'inseminació per assolir la gestació.

La inseminació consisteix en la introducció en la cavitat uterina del semen. Aquest semen pot ser de la parella —inseminació artificial de cònjuge (IAC)— o de donant —inseminació artificial de donant (IAD)—. Per aconseguir majors taxes de gestació es practica una estimulació ovàrica amb hormones i posteriorment es provoca l’ovulació. A continuació, es fa la inseminació, pròpiament dita, que és un procés indolor que no necessita anestèsia. Després d'un període de repòs, de 10 a 15 minuts, la dona pot abandonar l'Hospital i continuar amb la seva activitat habitual, no cal cap tipus de repòs addicional.


Fecundació in vitro

Dones majors de 38 anys, amb factor masculí greu (semen no vàlid), amb alteracions tubàriques de les trompes o amb malalties com l’endometriosi greu. Per poder accedir a aquest servei, la parella no ha de tenir cap fill anterior sa. Les usuàries han d’haver començat el procés de fecundació in vitro abans dels 40 anys. Poden fer fins a tres cicles de fecundació in vitro per assolir la gestació.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324



En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19