Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

Cada any es diagnostiquen 120 persones amb càncer oral a les Illes Balears

9 de juny 2011
Esta imagen ilustra que: Cada any es diagnostiquen 120 persones amb càncer oral a les Illes Balears

Prop de 120 persones són diagnosticades de càncer oral cada any a les Illes Balears, segons les dades presentades aquest matí pel Servei de Cirurgia Oral i Maxil·lofacial de l’Hospital Universitari Son Espases i el Col·legi Oficial de Dentistes de Balears, amb motiu del Dia Europeu del Càncer Oral que se celebrarà el proper 12 de juny.

A pesar de les campanyes d’informació que s’han desenvolupat en els darrers anys, els pacients acudeixen a la consulta del cirurgià maxil·lofacial quan la malaltia es troba en fases avançades, fet que condiciona seriosament el pronòstic de la malaltia. D’aquesta manera, mentre que els índexs de supervivència de la malaltia se situen entre el 70%-80% als cinc anys en estadis inicials, es redueixen al 17% si es detecta en etapes més avançades.

El Servei de Cirurgia Oral i Maxil·lofacial de l’Hospital Universitari Son Espases, servei de referencia per a aquesta patologia en la nostra Comunitat Autònoma, ressalta la importància del diagnòstic precoç com a millor manera d’augmentar la supervivència. Amb la introducció de les tècniques de reconstrucció microquirúrgica, aplicades de manera rutinària pel Servei des de fa més de quinze anys, s’ha aconseguit millorar considerablement els resultats estètics i funcionals dels pacients intervenguts, no obstant això, les dades de supervivència segueixen íntimament lligades al moment del diagnòstic.

 

Tabac i alcohol, factors de risc

El risc de desenvolupar un càncer de boca és fins a 20 vegades més alt en les persones fumadores, en les que masteguen tabac o en les que fan un consum elevat d’alcohol. De fet, el 90% d’aquest tipus de càncer en els homes i el 60% en les dones s’atribueixen al consum de tabac. A més, els pacients diagnosticats amb un carcinoma que continuen fumant tenen un risc més alt de recaiguda o d’aparició d’un tumor nou, mentre que les possibilitats es redueixen considerablement en els pacients que han deixat aquest hàbit.

L’alcohol és el segon factor de risc ja que les possibilitats de tenir un càncer oral són sis vegades superiors en una persona que consumeix alcohol habitualment.

L’exposició solar excessiva sense el protector adequat augmenta les possibilitats de patir un càncer al llavi.

 

Prevenció

Una alimentació rica en fruita i verdura fresca, peix i oli d’oliva pot reduir entre un 30% i un 40% el risc de desenvolupar aquest tipus de càncer. Mantenir una bona higiene oral també ajuda a prevenir l’aparició de la malaltia.

Les visites periòdiques al dentista poden salvar aquests pacients, també és possible realitzar tècniques senzilles d’autoexploració.

Si es detecten lesions vermelles o blanques, amb o sense úlceres, així com bonys que no son atribuïbles a ferides anteriors i que no desapareixen després de dues setmanes, és imprescindible acudir al dentista perquè faci una exploració.


Digues no al càncer oral, revisions gratuïtes entre els dies 13 i 26 de juny

Conscients d’aquesta realitat i de la importància de la detecció precoç d’aquesta patologia, els dentistes de les Illes Balears duran a terme la campanya “Digues no al càncer oral”. Una campanya de revisions gratuïtes impulsada pel Col·legi Oficial de Dentistes de Balears i el Consell de Dentistes d’Espanya en col·laboració amb l’Associació Espanyola Contra el Càncer.

Entre els propers 13 i 26 de juny, els ciutadans de les Illes Balears que vulguin ser sotmesos a una revisió bucodental específica per detectar lesions precanceroses, poden demanar cita a qualsevol dels dentistes inscrits en la llista de voluntaris, que podreu consultar a la pàgina web www.canceroral.es.

En aquest sentit, el Col·legi Oficial de Dentistes vol remarcar la importància de les revisions dentals ja que, en aquest cas, poden salvar la vida al pacient.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324



En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19