Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

El conseller de Salut, Martí Sansaloni, visita el Laboratori de Microbiologia de Son Espases El laboratori de Microbiologia de Son Espases ha estat dotat amb la tecnologia Maldi-Toff

15 d’oct. 2014
Esta imagen ilustra que: El conseller de Salut, Martí Sansaloni, visita el Laboratori de Microbiologia de Son Espases  El laboratori de Microbiologia de Son Espases ha estat dotat amb la tecnologia Maldi-Toff

Els mètodes convencionals es demoren, com a mínim, 24 hores i, a vegades, fins a 4 dies.

El diagnòstic primerenc possibilita ajustar el tractament antibiòtic i fer-ne un ús racional.

El laboratori de Microbiologia de l’Hospital Universitari Son Espases ha estat dotat amb la tecnologia Maldi-Toff, que permet identificar de forma immediata la presència de bacteris en mostres clíniques sense necessitat de cultivar-les. El nou equip facilita el diagnòstic primerenc i la reacció ràpida davant bacteris i altres microorganismes perillosos, ja que possibilita ajustar el tractament antibiòtic i fer-ne un ús racional. Així, es milloren les expectatives de recuperació del pacient i es redueix l’índex de mortalitat i el temps d’estada a les diferents unitats hospitalàries.

El conseller de Salut, Martí Sansaloni, acompanyat pel director gerent de l’Hospital Universitari Son Espases, Victor Ribot, ha pogut comprovar la intensa activitat que es desenvolupa en el Laboratori de Microbiologia. Segons el cap del Servei, José Luís Pérez, amb aquesta nova tecnologia, Son Espases reforça la seva activitat com a centre de referència i podrà prestar servei a altres centres hospitalaris de Balears i a la xarxa de centres d’Atenció Primària. En total, hi ha una previsió d’anàlisi de 40.000 proves d’identificació anuals amb aquesta metodologia.

Maldi-Toff és la sigla de Matrix Laser Desorption Ionization Time of Flight. Es tracta d’un sistema d’identificació basat en una espectrometria de masses; una tecnologia que, mitjançant l’aplicació del làser, permet una identificació ràpida i precisa de microorganismes patògens (bacteris i fongs) sense la necessitat de practicar cultius tradicionals. La tecnologia Maldi-Toff potencia de manera significativa la qualitat del diagnòstic microbiològic actual.

Amb l’aplicació d’aquesta tecnologia, s’accelera la reacció front a bacteris perillosos i es redueix la morbiditat i la mortalitat gràcies al diagnòstic primerenc i al tractament precoç dels pacients, ja que es racionalitza l’ús d’antibiòtics, ajustant el tractament i evitant l’aparició de resistències. En conseqüència, la recuperació del pacient més rapida permet reduir el nombre de dies que està ingressat, especialment, a les unitats de vigilància intensiva.

Eina diagnòstica d’utilització simple i d’elevada aplicabilitat pràctica

La tecnologia Maldi-Toff redueix el marge d’error i disminueix, en qüestió de minuts, la identificació dels bacteris i dels fongs perillosos —però no dels virus— que s’aïllen a les plaques de cultius. Els mètodes convencionals es demoren, com a mínim, 24 hores i, a vegades, fins a 4 dies. La reducció del temps és un factor fonamental per avançar l’inici del tractament. La millora de la precisió permet una major seguretat perquè el metge administri el tractament més adequat i efectiu a cada pacient.

La resposta diagnòstica ràpida que permet aquest sistema resulta especialment avantatjosa en el cas d’infeccions causades per bacteris i per fongs de tractament difícil, en particular dels que associen a la seva perillositat natural la resistència als antibiòtics. També permet identificar certs microorganismes que creixen malament en els cultius o que la identificació dels quals és difícil amb els mètodes microbiològics convencionals però que poden causar infeccions greus. En els hospitals, aquests organismes tenen la tendència a colonitzar pacients pediàtrics o d’edat avançada i, també, pacients que es troben baixos de defenses pels tractaments que requereixen malalties com, per exemple, el càncer, la qual cosa en dificulta la recuperació.

La tecnologia Maldi-Toff permet obtenir amb més rapidesa els resultats i en millora la fiabilitat. Té un cost en temps i en reactius inferior al que es requereix per a la realització dels cultius, ja que la substitució parcial dels mètodes d’identificació i de caracterització convencionals per la tecnologia Maldi-Toff suposarà un estalvi directe de 50.000 euros.  

 El Servei de Microbiologia de Son Espases, laboratori de referència per a la Comunitat Autònoma

El Servei de Microbiologia desenvolupa una elevada activitat assistencial en tots els àmbits. Per a l’any 2014, està previst processar més de 212.000 mostres biològiques de tot tipus, amb prop de 500.000 proves diagnòstiques individuals, 65.000 proves d’identificació i 25.000 antibiogrames (proves per conèixer la sensibilitat dels bacteris als antibiòtics).

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324



En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19