Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

El Servei de Pediatria organitza sessions amb pares i mares d’infants recentment diagnosticats de càncer per tal d’oferir-los pautes i orientacions per donar una resposta humanitzada a la malaltia

7 d’ag. 2013
Esta imagen ilustra que: El Servei de Pediatria organitza sessions amb pares i mares d’infants recentment diagnosticats de càncer per tal d’oferir-los pautes i orientacions per donar una resposta humanitzada a la malaltia

El Servei de Pediatria de l’Hospital Universitari Son Espases organitza sessions amb pares i mares d’infants recentment diagnosticats de càncer per tal d’oferir-los pautes i orientacions per donar una resposta humanitzada a la malaltia - Hospital Universitari Son Espases

Les sessions comencen amb una explicació clara i simplificada: què és la malaltia de càncer infantil, com es diagnostica, quins tipus de càncer són els més freqüents entre els infants, quins en són els símptomes, quin tractament tenen i quins efectes provoquen. La informació es reparteix en tres sessions de 45 minuts, que tracten sobre aspectes generals i els efectes secundaris dels tractaments, sobre els hàbits d’alimentació i d’higiene i sobre els aspectes psicològics i emocionals, en aquest ordre.

Per a les persones assistents a les sessions suposen la possibilitat de tenir accés a una informació que en principi desconeixen i d’aclarir tots els dubtes directament amb els professionals que dominen els aspectes que envolten la malaltia. A més, és una oportunitat per conèixer altres persones en la mateixa situació, de manera que hi poden compartir vivències, estats d’ànim, pors i reflexions.

La pediatra Ángela Tavera y la infermera Rosa Fullana, del Servei de Pediatria de Son Espases i membres de la Unitat de Cures Pal·liatives Pediàtriques de l’hospital de referència, imparteixen una de les sessions, en la qual expliquen en què consisteix el càncer i quins tipus són els més freqüents entre els infants (leucèmies, limfomes i tumors cerebrals). En la seva explicació, la doctora Tavera emfatitza que “no hi ha causes concretes —al­menys de conegudes— que provoquin el càncer infantil; per tant, es tracta d’allunyar possibles sentiments de culpa dels pares per les malalties dels fills”.

A més, durant les sessions s’explica els mètodes per diagnosticar els tumors: analítiques, biòpsies, proves d’imatge i puncions lumbars o de la medul·la òssia. També s’informa que un gran percentatge de les proves diagnòstiques es fa amb sedació amnèsica i analgèsia, de manera que els infants no pateixen cap dolor i posteriorment no recorden el procediment. Així mateix s’explica que els tractaments que s’apliquen a les Illes Balears segueixen protocols internacionals acreditats i que, a més de les possibles intervencions quirúrgiques, en alguns casos també és necessari aplicar tractaments de quimioteràpia i de radioteràpia, que poden tenir efectes secundaris (baixada de les defenses o caiguda dels cabells, per exemple).

En una altra de les sessions, les infermeres de l’Hospital de Dia i de la Unitat d’Oncologia Infantil Pediàtrica informen sobre la importància vital de la higiene —especialment del rentat de les mans—, sobre la necessitat d’acudir a l’hospital si el pacient presenta febre o sagna pel nas o per les genives, i també sobre la possibilitat que requereixi una transfusió de sang.



Tot i que el càncer consumeix molta energia, es recomana fer alguna activitat lleugera per mantenir els músculs actius, seguir un hàbit ordenat de son. Pel que fa a la alimentació, s’aconsella donar de menjar al pacient els productes que li vénguin de gust, però s’adverteix que els plats que abans eren els preferits ara poden generar rebuig perquè la quimioteràpia pot alterar el gust dels aliments. I un altre consell és que convé evitar al pacient l’olor del menjar mentre es cuina, perquè li pot resultar molt desagradable.

En aquest context, l’atenció psicològica també té un paper fonamental; per això la tercera sessió està relacionada amb tots els aspectes psicològics de la malaltia, tant per al pacient com per als familiars que hi conviuen. Els psicòlegs Xavier Delgado i Ana Daviu, d’ASPANOB i de l’Hospital Sant Joan de Déu, respectivament, imparteixen aquesta sessió dedicada als aspectes psicològics del càncer. Segons Delgado, “s’intenta crear vincles entre els familiars dels diferents pacients per fomentar que s’ajudin mútuament a superar les dificultats de la malaltia”. Hi afegeix que és fonamental l’adaptació dels infants i dels pares a les noves circumstàncies, superar les pors i les angúnies inicials una vegada conegut el diagnòstic i avaluar quin pot ser el paper de cada un dels membres de la família per ajudar a superar la malaltia.

Aquesta malaltia requereix adaptar-se a diversos entorns en cada etapa: hospitalització, assistència a l’Hospital de Dia o un període de temps a casa en un àmbit familiar. Per a cada etapa, l’Hospital Universitari Son Espases ofereix la possibilitat de disposar de l’equip d’especialistes en oncologia pediàtrica.

La iniciativa té amb el suport del cap del Servei de Pediatria, Joan Figuerola, i la coordinació de Juan Manuel Gávala, su­pervisor de la planta d’Oncopediatria. La resta de l’equip està format per metges, infermers, auxiliars, psicòlegs i les mestres de l’Aula Hospitalària. També cal destacar la col·laboració dels voluntaris de la Ciberaula i d’algunes ONG, com ara ASPANOB i Sonrisa Médica.

Amb l’objectiu d’aconseguir un tracte el més humanitzat possible, s’atén psicològicament els infants i els seus familiars més propers i es fomenten les interconsultes, l’adaptació a l’entorn i l’acompanyament en les diverses etapes: diagnòstic, tractament, seguiment i alta, o bé recaigudes, fase terminal i acompanyament en el dol. Durant aquestes etapes s’ajuda a afrontar sentiments intensos —com ara la ràbia, la vergonya, la culpa o la por— i es recomana transmetre al pacient informació clara i en un llenguatge fàcil d’entendre, i també mantenir sempre oberta la porta de l’esperança. Amb aquestes sessions també es pretén atendre les dificultats i les tensions conjugals dels pares, i també els germans del pacient, que es poden sentir abandonats per les atencions contínues que requereix el germà malalt.

 En definitiva, aquestes sessions pretenen orientar els pares i altres familiars d’infants amb càncer i proporcionar-los mecanismes de resposta per afrontar la malaltia amb el grau màxim d’humanització possible.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324



En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19