Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

El Servei d’Urgències de l’Hospital Universitari Son Espases posa en marxa un protocol per a la detecció precoç del VIH i participa en el grup de treball RED VIH Deja Tu Huella de SEMES

1 de des. 2022
Default image


• La instauració de protocols cerca accelerar el diagnòstic i facilitar que les persones amb infecció per VIH accedeixin al tractament antiretroviral al més aviat possible per disminuir la possibilitat de transmissió a altres persones.

• Es tracta d’un projecte de cribratge de VIH que es desenvoluparà en col·laboració amb la Societat Espanyola de Medicina d’Urgències i Emergències (SEMES) i amb Gilead, a partir de les recomanacions recollides en un document de consens publicat en aquesta entitat.


Diagnòstic precoç de VIH, l’assignatura pendent

L’epidèmia causada pel virus de la immunodeficiència humana (VIH) ha suposat des de fa dècades un gran repte per a la comunitat científica. A pesar dels enormes esforços i de l’avenç científic, segueix sense estar controlada a l’àmbit mundial i és la causa de quasi un milió de morts anuals.

La Societat Espanyola de Medicina d’Urgències i Emergències (SEMES), en el seu objectiu de millorar la qualitat assistencial i el diagnòstic precoç de les persones que viuen amb VIH, està compromesa en la lluita contra la infecció oculta del VIH.

A Espanya, s’estima que 151.387 persones viuen amb VIH i que unes 20.000 desconeixen que estan infectades. A més. 1 de cada 2 nous diagnòstics de VIH, es fan de manera tardana. Cal seguir avançant cap a l’objectiu de controlar la pandèmia de VIH.

Coneixedors de la importància que tenen els serveis d’Urgències en el cribratge de VIH, una via fonamental en el diagnòstic de pacients amb un perfil que s’escapa en altres àmbits assistencials (joves, immigrants, població d’edat avançada sense sospita de VIH o en circumstàncies relacionades amb les ITS, profilaxis postexposició o fenòmens com el sexe químic). En aquest sentit, el diagnòstic precoç de la infecció per VIH redueix la morbiditat i la mortalitat dels pacients i el cost del tractament i la cura dels malalts amb diagnòstic tardà és superior al dels que són diagnosticats precoçment.

El Dr. Juan González del Castillo, coordinador de la iniciativa i del Grup INFURG-SEMES, ha recalcat que l’acord entre totes les autonomies és fonamental per al desenvolupament de la campanya i per assolir els objectius d’ONUSIDA 95-95-954: “gràcies a Deja Tu Huella hem evitat el contagi del VIH a unes 2.000 persones”.


SEMES Balears: nou grup de treball Deja Tu Huella-VIH

A les Illes Balears s’han fet un total de 1.834 serologies de VIH, 23 nous diagnòstics. L’objectiu d’aquesta iniciativa és treballar de manera coordinada en cada comunitat autònoma, i a l’àmbit nacional, per fomentar l’automatització del cribratge del VIH en els serveis d’Urgències Hospitalàries.

Aprofitam el dia internacional del VIH per fomentar la difusió i el coneixement d’aquest projecte, ja que tots els professionals sanitaris sumam en aquesta iniciativa. El nostre objectiu és arribar més enfora amb l’automatització i l’extensió a Atenció Primària. Només amb la col·laboració de tots aconseguirem l’èxit.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19