Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

La Unitat de Transport Pediàtric va fer 91 trasllats aeris i 174 terrestres durant l’any 2014

20 d’abr. 2015
Esta imagen ilustra que: La Unitat de Transport Pediàtric va fer 91 trasllats aeris i 174 terrestres durant l’any 2014

L’activitat del transport pediàtric és possible gràcies a la perícia i a l’experiència dels professionals de l’Hospital Universitari Son Espases i dels del SAMU 061. La major part dels trasllats són motivats per patologies respiratòries i per prematuritat. Durant l’any 2014, la Unitat de Transport Pediàtric de Balears (UTPB) ha efectuat, per primera vegada a Espanya, el trasllat d’un pacient assistit amb ventilació d’alta freqüència oscil·latòria. La UTPB és una unitat de referencia nacional en el transport de pacients neonatals i pediàtrics. El Manual per a l’Estabilització i el Transport d’Infants i de Nounats Crítics (creat per la UTPB) ha assolit les 12.000 descàrregues a Internet. La Unitat és un centre de formació de residents que provenen d’hospitals peninsulars.

La Unitat de Transport Pediàtric de l’Hospital Universitari Son Espases va efectuar 1.029 intervencions durant l’any 2014. D’aquestes intervencions, 174 foren transports de pacients pediàtrics i 155 de les quals foren catalogades com a urgents o de pacients en estat greu. Respecte al transport aeri, es dugueren a terme 91 trasllats aeris, 82 dels quals foren catalogats com a urgents. La resta correspongueren a actuacions dins el mateix Son Espases en el qual està integrada la UTPB juntament amb les unitats de Medicina Intensiva del Servei de Pediatria. Durant l’any 2015, ja s’han fet 29 trasllats terrestres i 42 aeris.

La major part dels trasllats són motivats per patologies respiratòries i per patologies relacionades amb la prematuritat del nounat. La Unitat, amb base a l’Hospital Universitari Son Espases i a l’aeroport de Son Sant Joan, tarda una mitjana de 41 minuts a estabilitzar el pacient a l’hospital d’origen abans d’iniciar el trasllat.

Primer trasllat a Espanya d’un pacient amb ventilació d’alta freqüència

Entre les operacions més complicades fetes per la UTPB, en destaca una d’alta dificultat, es tracta del trasllat d’una pacient pediàtrica assistida amb ventilació d’alta freqüència oscil·latòria (VAFO). Era la primera vegada que es completava el trasllat a Espanya. La VAFO és una tècnica específica que, habitualment, només s’usa dins l’àmbit hospitalari. Mitjançant un respirador d’alta freqüència, permet facilitar al pacient més de 300 respiracions per minut. El grau de complexitat de la intervenció fou màxim i la logística per a tota l’operació molt important, amb la implicació fonamental del SAMU 061 i de la Guàrdia Civil, la qual, per ajudar a efectuar el trasllat de la pacient, activà una alerta verda (aquesta alerta és un dispositiu especial que serveix per alleugerir el trànsit, en la ruta que uneix l’Hospital Universitari Son Espases amb l’aeroport de Son Sant Joan, i facilitar el transport del pacient en la UVI mòbil). En arribar a l’aeroport, es completà el trasllat amb l’avió ambulància del SAMU 061. Durant tota l’operació, la pacient fou assistida per professionals de la Unitat de Transport Pediàtric de Balears.

Un altre trasllat destacat per la rapidesa de l’operació fou el d’un nounat diagnosticat, durant les primeres hores de vida, d’una cardiopatia congènita greu que requeria una intervenció urgent. El diagnòstic, el trasllat efectuat per la UTPB i la realització del cateterisme terapèutic en un centre de referència peninsular, s’efectuà només en sis hores.

També són importants i complexes les actuacions de la UTPB en què el trasllat del pacient requereix la utilització d’òxid nítric, un gas terapèutic que facilita l’oxigenació dels pulmons quan estan afectats greument per alguna patologia, infecció o hemorràgia pulmonar.

La UTPB, unitat de referència nacional per al transport pediàtric

La Unitat de Transport Pediàtric de Balears té la capacitat de fer, indistintament, trasllats terrestres i aeris (avió ambulància i helicòpter sanitari). És l’única d’Espanya que fa trasllats aeris de pacients que necessiten tractament amb òxid nítric. Disposa d’un Manual per a l’Estabilització i el Transport d’Infants i de Nounats Crítics, que ha assolit 12.000 descàrregues a Internet. A més, dins la Societat Espanyola de Cures Intensives Pediàtriques (SECIP), la UTPB s’encarrega del grup de transport pediàtric a Espanya; per aquest motiu, les Illes Balears són un punt de referència nacional. La Unitat també és un centre de formació, en estades de dos mesos de durada, per als residents que provenen d’altres hospitals peninsulars.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324



En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19