Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

L’any 2014 registra el major nombre d’intervencions quirúrgiques i els millors índex d’activitat de la seva història

9 de març 2015
Esta imagen ilustra que: L’any 2014  registra el major nombre d’intervencions quirúrgiques i els millors índex d’activitat de la seva història

L’Hospital Universitari Son Espases ha registrat un increment important de l’activitat en els principals indicadors de qualitat assistencial durant l’any 2014. Les dades han estat presentades pel director gerent de l’Hospital, Sr. Víctor Ribot, acompanyat pel director mèdic, Dr. Daniel Ginard; pel director d’infermeria, Sr. Salvador Moreno, i per la directora de gestió, Sra. Emma Terés. A més, han estat presents a l’acte els caps de servei de l’Hospital i els supervisors d’infermeria.

Segons el que recull la Memòria de l’Hospital Universitari Son Espases de l’any 2014, a l’Àrea de Consultes Externes s’han atès un total de 521.623 pacients. Aquesta xifra suposa un 1,5% més de consultes que l’any 2013 i 35.628 consultes més que l’any 2012. Respecte a l’any 2013, la llista d’espera per a una cita a Consultes Externes s’ha reduït en un 1,3%.

Unes altres dades que exemplifiquen l’augment d’activitat són el major nombre de determinacions analítiques: 9.681.913, fet que que suposa 2.277.473 determinacions més que l’any 2013.

A l’Àrea Quirúrgica s’ha assolit la xifra de 20.322 intervencions: 605 més que l’any 2013 i un increment del 15% respecte a l’any 2012.

 El 2014 és l’any en què s’ha registrat el major nombre d’intervencions quirúrgiques en la història de Son Espases. Precisament, aquest increment d’activitat i l’esforç efectuat pels serveis quirúrgics de l’Hospital ha permès reduir la llista d’espera per a una intervenció: hi ha 4.216 pacients el mes de març de 2015. Són 3.044 pacients menys que en el mes de març de 2013 i suposa un descens del 42% respecte a aqueix mateix any.

L’actual, és el mes de març en el que menys pacients esperen una intervenció a l’hospital de referència dels darrers cinc anys.Quant a les proves radiològiques, se n’han realitzat 234.369. Són 14.129 proves més que l’any anterior i 25.158 més que l’any 2011. S’ha assolit la xifra de 22.723 ressonàncies magnètiques, 2.590 més que l’any 2013. Segons aquests resultats, s’han triplicat les ressonàncies magnètiques que s’efectuaren l’any 2011 (7.191). Pel que fa a les proves de TAC, s’han incrementat en un 33% respecte a l’any 2011 y se n’han efectuat 3.384 més que l’any 2013.


L’any 2014, s’han posat en marxa projectes estratègics com els següents:

La intervenció de Cirurgia del Moviment per reduir els símptomes de la Malaltia de Parkinson, que consisteix en la implantació d’un elèctrode en el nucli cerebral profund que gradua els impulsos elèctrics del cervell i els resultats de la qual són la desaparició immediata del tremolor i la reducció de la rigidesa muscular en un 60%, la qual cosa permet a aquests pacients fer les tasques habituals de la seva vida quotidiana. Fins ara, s’han realitzat tres intervencions.

Làser de colorant. Gràcies a la descàrrega de llum làser és possible eliminar o reduir la taca coneguda com “de vi d’oporto”, deixant intacta la pigmentació de la pell. Amb la implantació d’aquesta tècnica a Son Espases, s’evita el desplaçament dels pacient de les Illes a la Península per rebre el tractament. Ja s’han efectuat 40 sessions.

La Unitat Multidisciplinària de Reimplantacions de Membres Superiors ha aconseguit reimplantar satisfactòriament quatre dits i un braç des de la seva posada en marxa. 

La tècnica d’Espectrometria de Masses Maldi-Tof redueix el temps d’identificació de bacteris d’una mitjana de 48 hores a minuts. D’aquesta manera, és possible avançar i ajustar el tractament antibiòtic als pacients i millorar les seves expectatives de recuperació. S’han dut a terme 14.123 determinacions.

La Trombectomia Mecànica consisteix a introduir un catèter específic amb què es possible aspirar un trombe que obstrueix la circulació de la sang en el cervell. Amb aquesta nova tècnica, s’aconsegueix la recanalització de la circulació de la sang en més del 80% dels casos, front al 50% que fins ara s’aconseguia amb altres tècniques. Des del mes de desembre de 2014, s’han practicat 12 trombectomies mecàniques a Son Espases.

Creació de les primeres Guies Informatives per als pares de nins amb càncer. Han estat elaborades pels professionals de l’Hospital Universitari Son Espases i estan enfocades a aportar pautes i orientacions als pares i als familiars per a la cura i l’atenció dels pacients d’Oncopediatria.

Projectes orientats a l’ambientació infantil de les àrees pediàtriques de l’Hospital.

Gràcies a la col·laboració de BRB Internacional “The pirates adventure” i ASPANOB, ha estat possible la decoració de les portes i de les habitacions de la planta d’Oncopediatria i de la zona de Consultes Externes Pediàtriques de Son Espases.

Enregistrament del videoclip solidari Hoy sale el sol a Son Espases amb la col·laboració de l’artista mallorquina Chenoa. El vídeo ha superat les 73.000 visites a Youtube i és accessible a través de l’enllaç següent: http://bit.ly/1Nxcacu.

Presentació dels vídeos enregistrats per l’artista Maria Bimbolles per familiaritzar i orientar els pacients d’Oncopediatria en la seva malaltia. Estan explicats en un llenguatge adaptat als nins.

Un altre fet destacable és el rècord de 48 donants durant l’any 2014 assolit pels professionals de la Unitat de Coordinació de Trasplantaments d’Òrgans. Un esforç que permet salvar vides. Els 25 anys d’exitosa trajectòria de la Unitat han estat reconeguts recentment amb el Premi Ramon Llull.

Finalment, s’ha de destacar la incorporació de la tècnica de la carcinomatosi peritoneal; la introducció de la cirurgia del limfedema a les intervencions del càncer de mama; la introducció de tècniques noves a Oncologia Radioteràpica d’intensitat modulada; la implementació del suport assertiu comunitari, y la creació, en col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears i de la FISIB, de l’Institut d’Investigació Sanitària de Palma, les instal·lacions principals del qual alberga l’Hospital Universitari Son Espases.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19