Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

L’Hospital Universitari Son Espases posa en marxa la Unitat Multidisciplinària de Reimplantació de Membres

23 de gen. 2014
Default image

Dóna cobertura durant les 24 hores dels 365 dies de l’any i atén els casos en què és possible reimplantar l’extremitat superior de manera total o parcial. Està integrada per un equip amb experiència clínica en la tècnica de microcirurgia vascular i nerviosa.

El conseller de Salut, Martí Sansaloni, ha assistit avui a la presentació de la nova Unitat Multidisciplinària de Reimplantació de Membres, que s’ha posat en marxa a l’Hospital Universitari Son Espases. Aquesta Unitat dóna cobertura durant les 24 hores dels 365 dies de l’any i atén els casos en què és possible reimplantar l’extremitat superior —de manera total o parcial— sempre que la lesió compleixi els criteris idonis per dur a terme l’operació. Segons el grau de la lesió, les reimplantacions poden ser viables fins al 80-90 % dels casos i es pot aconseguir recuperar gairebé el 50 % de la mobilitat normal.

El conseller ha estat acompanyat pel director gerent de l’Hospital, Víctor Ribot; el gerent de l’Hospital Son Llàtzer, Xavier Feliu; el coordinador de la Unitat, el doctor Guillem Salvà Coll, i la resta d’especialistes que la integren.

Ubicada a l’Hospital Universitari Son Espases, està formada per un equip multidisciplinari amb experiència clínica en la tècnica de microcirurgia vascular i nerviosa, concretament per tres metges del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia i un del Servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora de Son Espases, i un metge del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de Son Llàtzer.

Els casos més adients per intentar una reimplantació són les lesions en el polze de la mà, múltiples dits trifalàngics i dits aïllats (en casos molt seleccionats), i en els infants i en les amputacions més proximals, el metacarpià, el canell i l’avantbraç. Val a dir que les lesions més complicades i difícils de tractar són les que es produeixen per arrencament o aixafament.

 Objectius

Amb la creació de la Unitat Multidisciplinària de Reimplantació es pretén assolir aquests objectius:

  • Crear un equip multidisciplinari entrenat en el tractament dels casos en què s’hagi patit una amputació.
  • Donar cobertura als pacients amb aquest tipus de lesions durant les 24 hores dels 365 dies de l’any.
  • Aplicar un tractament integral als pacients que pateixin una amputació des del moment de la cirurgia fins que s’hagin recuperat totalment i reincorporat a les seves activitats habituals i laborals.

Protocol

La Unitat ha creat un protocol extrahospitalari i intrahospitalari d’actuació en cas d’amputació i possible reimplantació, coordinat sempre amb el 061, amb el qual s’estableixen algunes pautes i recomanacions per augmentar les possibilitats d’èxit en la reimplantació d’una part de l’extremitat superior:

  • Demanar al més aviat possible la intervenció del 061, que activarà el protocol per possibilitar la reimplantació del membre amputat.
  • Aturar l’hemorràgia: fer un embenat compressiu o bé pressió directament sobre la ferida perquè no sagni. No s’ha de fer mai un torniquet, ja que pot ser molt perjudicial, ni s’ha de donar res de menjar ni de beure a la víctima.
  • Membre amputat: s’ha de mantenir en fred perquè es conservi millor i per augmentar el temps disponible per fer la intervenció. Cal, doncs, embolicar la part amputada amb una gasa humida o amb un tros de tela neta i ficar-la dins una bossa de plàstic o un envàs hermètic, que s’ha de guardar dins un recipient amb gel (és important evitar el contacte directe del membre amputat amb el gel). Finalment, s’ha de dur el recipient juntament amb la víctima fins a l’Hospital.

En condicions idònies d’isquèmia freda (és a dir, suspensió de la circulació arterial), la reimplantació és possible fins que han passat 12 hores després d’haver-se produït la lesió i a vegades fins i tot és possible durant més temps, depenent del grau de l’amputació.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324



En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19