Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

Son Espases i ADEMA s’uneixen per desenvolupar un simulador 3D tàctil pioner en l’àmbit internacional per tractar el càncer colorectal

10 de jul. 2025
Esta imagen ilustra que: Son Espases i ADEMA s’uneixen per desenvolupar  un simulador 3D tàctil pioner en l’àmbit internacional per tractar el càncer colorectal

El Health Living Lab de l’Hospital Universitari Son Espases i l’Escola Universitària ADEMA han posat en marxa un projecte tecnològic pioner en l’àmbit internacional que marca una fita en la formació medicoquirúrgica: es tracta d’un sistema de simulació hàptica (tàctilaplicat a la formació virtual per tractar el càncer colorectal que en el futur es pugui extrapolar a intervencions reals en diferents àmbits de la cirurgia.

 

Segons el president d’ADEMA, Diego González, aquesta tecnologia innovadora permet recrear la sensació tàctil durant els procediments mèdics virtuals, de manera que el professional, a més de veure i planificar una cirurgia o exploració, pot «sentir» en temps real la resistència, la textura i la consistència dels teixits que manipularà en el cos humà.


En aquest sentit, ha argumentat que és l’aposta i el compromís d’ADEMA quant a recerca per a les titulacions noves de Medicina, Enginyeria Biomèdica i de la Salut i Biomedicina que es desenvolupen al nou campus del Coll d’en Rabassa.


El càncer de còlon és un dels tipus de càncer amb més prevalença i mortalitat a les Illes Balears. N’ha augmentat la incidència durant les darreres dècades, i actualment és el segon tipus de càncer més habitual tant en homes com en dones a les Balears. És poc freqüent abans dels cinquanta anys, però ho és més entorn dels seixanta. Es tracta d’un tumor que s’origina per un creixement anòmal i descontrolat de les cèl·lules del còlon o de la zona rectal de l’intestí gros, i que no sol presentar símptomes fins que ja està en un estat molt avançat.


La primera aplicació clínica d’aquest sistema, després que s’hagi regulat i validat per a formació, serà la cirurgia laparoscòpica colorectal, un procediment clau per abordar aquest tipus de càncer digestiu. A partir d’ara la intervenció es podrà entrenar amb un grau de realisme molt notable, fet que repercutirà en la millora de la precisió terapèutica i la seguretat del pacient. A més, ja s’han definit les fases per aplicar-lo en altres especialitats posteriorment.


L’objectiu d’ambdues institucions és crear un sistema de simulació versàtil personalitzat per a cada pacient que s’apliqui en diversos àmbits de la medicina i la cirurgia, centrat en procediments que requereixen una precisió elevada i un aprenentatge tàctil intensiu.


El coordinador del Centre de Simulació i Unitat 3D de Son Espases, el doctor Leandro Broggi, afirma: «Aquesta tecnologia millorarà significativament la planificació quirúrgica, ja que no només veurem els òrgans, sinó que els podrem sentir. Fins ara, tots els programaris mostren imatges estàndard, com si fossin un videojoc; amb aquest sistema, l’òrgan és el del pacient, amb les seves característiques anatòmiques. Això canvia completament la manera de preparar una intervenció».


Aquest avenç suposarà un salt qualitatiu en l’aprenentatge clinicoquirúrgic i reduirà les complicacions en les intervencions reals, especialment en la resecció de tumors d’accés complicat.


La simulació hàptica, el futur de l’aprenentatge mèdic

La simulació hàptica combina un programari especialitzat i dispositius mecànics que generen una retroalimentació tàctil, cosa que permet que l’usuari senti a les seves pròpies mans les condicions físiques d’un procediment clínic, com si el fes directament en un pacient. Aquesta tecnologia, ja aplicada per ADEMA en l’àmbit de l’odontologia, es farà servir ara en altres especialitats i intervencions mèdiques: cirurgia laparoscòpica, radiologia intervencionista, cirurgia de columna, traumatologia, oftalmologia o otorrinolaringologia.


La directora gerenta de l’Hospital Universitari Son Espases, Cristina Granados, ha destacat: «Aquesta col·laboració reflecteix la nostra aposta ferma per la innovació tecnològica com a motor de millora assistencial. Promovem l’ús d’unes eines que no només transformen la formació mèdica, sinó que també repercuteixen directament en la seguretat i el benestar dels pacients».


El president d’ADEMA, Diego González, ha puntualitzat, a més: «Gràcies a un programari innovador propi, desenvolupat per l’equip tècnic d’ADEMA, i un maquinari hàptic d’alta precisió, els professionals podran fer feina en bessons digitals construïts a partir d’arxius reals del pacient. Això els permet planificar i practicar una intervenció d’una manera segura, controlada i realista, abans de dur-la a la sala d’operacions».


La preparació amb bessons digitals: seguretat i precisió

Una de les grans aportacions d’aquest sistema és la possibilitat de fer pràctiques preclíniques en reconstruccions tridimensionals exactes del cos humà, generades a partir d’exploracions reals del pacient. Aquest entorn virtual permet anticipar l’anatomia concreta de cada cas, identificar possibles riscos anatòmics i entrenar-se amb un grau de detall que fins ara només era possible en la intervenció real.


La diferència amb altres eines de simulació és radical: la tecnologia hàptica permet percebre la densitat òssia, la textura dels teixits o la consistència d’una tumoració. Aquest component sensorial transforma l’aprenentatge: fa possible que l’estudiant o el professional adquireixi una destresa molt més fina i realista i que guanyi seguretat abans d’enfrontar-se a un cas clínic real.


Una col·laboració estratègica amb un impacte internacional

El projecte es desenvolupa al Health Living Lab, encapçalat per Luis Alegre, sota la direcció del doctor Leandro Augusto Brogi Fortti, coordinador del Centre de Simulació i Unitat 3D de l’Hospital Universitari Son Espases, conjuntament amb els codesenvolupadors, el doctor Álvaro García Granero, cirurgià general especialista en coloproctologia, i Marc Ferrà Canet, responsable de la Unitat 3D i del grup investigador de l’Escola Universitària ADEMA. Aquest grup està integrat per l’especialista en programari Óscar González, els doctors Pere Riutord i Carlos López i l’enginyer Mauricio Sáenz-Laguna.


Durant una sèrie de reunions tècniques s’avançarà en el disseny del primer simulador hàptic per a cirurgia laparoscòpica colorectal i ja s’han definit les fases per aplicar-lo a altres especialitats posteriorment. L’objectiu d’ambdues institucions és crear un sistema de simulació versàtil que es pugui fer servir en diversos àmbits de la medicina i la cirurgia, centrat en procediments que requereixen una precisió elevada i un aprenentatge tàctil intensiu.


Una formació d’excel·lència i compromís amb la salut pública

Més enllà del desenvolupament tecnològic, aquest projecte té una dimensió formativa i social cabdal. La pràctica mèdica amb simuladors de realisme tàctil permetrà formar professionals amb una preparació més bona, disminuir el nombre de complicacions en les intervencions reals i, sobretot, millorar la seguretat del pacient.


En el cas de la cirurgia laparoscòpica, s’espera que aquesta tecnologia contribueixi a aconseguir un tractament menys invasiu i més efectiu de les patologies digestives, especialment del càncer colorectal, una de les malalties amb més incidència en la població espanyola.


L’Escola Universitària ADEMA, ja consolidada com a centre de referència en simulació hàptica avançada, se situa a l’avantguarda internacional amb aquesta tecnologia pròpia, única en la seva aplicació transversal en nombroses especialitats medicoquirúrgiques. La unió d’esforços amb Son Espases, l’hospital universitari de referència a les Illes Balears, demostra el potencial de col·laboració entre els àmbits acadèmic, clínic i tecnològic.

On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324



En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19