Idioma:
Govern de les Illes Balears
Noticia
Inici /

Son Espases inaugura l'exposició «Emmascarats» sobre els efectes de la pandèmia en la salut mental dels infants i dels adolescents

13 d’oct. 2020
Esta imagen ilustra que: Son Espases inaugura l'exposició «Emmascarats» sobre els efectes de la pandèmia en la salut mental dels infants i dels adolescents

L’Hospital Universitari Son Espases ha inaugurat aquest matí l’exposició «Emmascarats» amb pintures fetes per joves que assisteixen a l’Hospital de Dia de l’Institut Balear per a la Salut Mental de la Infància i l’Adolescència (IBSMIA). L’exposició està composta per dotze pintures en les quals els infants i els adolescents reflecteixen què ha suposat i com els ha afectat la pandèmia de la COVID-19.

L’estat d’alarma, declarat a Espanya el mes de març per la situació de pandèmia del Coronavirus 2019 (COVID-19), ha implicat el tancament dels centres educatius i el confinament domiciliari prolongat. Això ha suposat canvis importants en les rutines i en els hàbits de vida dels infants i dels adolescents, ja que han estat exposats a una gran quantitat d’informació sobre la pandèmia per part dels mitjans de comunicació, de les xarxes socials i, a vegades, de les seves famílies, que també es trobaven en una situació de vulnerabilitat.

En estudis fets a escala mundial després de la primera fase de confinament, s’han detectat símptomes emocionals en un 80% dels infants i dels adolescents. Aquests símptomes són els següents: dificultat de concentració (76,6%); avorriment (52%); irritabilitat, intranquil·litat, nerviosisme (40%); sensació de solitud, inquietud i preocupacions (30,1%); facilitat per discutir amb la resta de la família (29,7%); més dependència dels familiars (28%); ansietat (28,4%); enuig (25,9%); tristesa (23,3%); por excessiva a la infecció per COVID-19 (23,1%); temors que abans no havia tengut, molta preocupació en sortir algú de casa (22%); més tendència a voler dormir amb els pares (un infant de cada tres) i problemes del son que inclouen dificultat per conciliar-lo i despertar-se freqüentment (28,66%).


Els infants i els adolescents amb trastorn mental es consideren de risc, ja que els factors estressants de la COVID-19 poden provocar un empitjorament de la seva patologia. Els més vulnerables han estat els que han presentat les patologies següents:

  • Discapacitat intel·lectual: a aquests infants i adolescents, els resultà més difícil comprendre la situació i la necessitat de restriccions. Per aquest motiu, augmentà el seu estat d’ansietat i d’agitació. El tancament dels centres educatius i residencials tengué una gran repercussió en la rutina d’aquestes persones.
  • Trastorn d’espectre autista: els canvis i les pèrdues de rutines els suposà un gran estrès. Durant la situació de pandèmia presentaren, amb més freqüència, alteracions del comportament i un major risc d’haver d’usar medicaments psicotròpics. Per intentar millorar aquella situació, es permeté que, excepcionalment, els infants i els adolescents amb trastorns d’espectre autista i amb alteracions de conducta sortissin a l’exterior acompanyats dels seus pares.
  • Trastorn obsessiu compulsiu: els infants i els adolescents amb aquesta patologia, a causa de la seva preocupació pel contagi i per la contaminació, presentaren un empitjorament dels seus símptomes.
  • Trastorns d’ansietat: increment dels nivells d’ansietat.
  • Trastorns depressius: ideació autolítica i gestos autolítics.
  • Trastorns de conducta alimentària: atès que el confinament suposà un canvi d’estil de vida, en alguns adolescents es produí una millora simptomàtica; però, en altres, un empitjorament. Es detectaren casos en què l’inici de la simptomatologia coincidí amb l’aïllament.

Avui matí, el director gerent de Son Espases, Josep Pomar; la directora mèdica, Carmen Sanclemente; el director de gestió, Joan Carrió; la directora de l’IBSMIA, Isabel Flórez, i el professor Jaume Mateu, han inaugurat l’exposició, que està situada al vestíbul de Rehabilitació (planta zero, devora la cafeteria) i que es mantindrà fins al pròxim 31 d’octubre.


Quins riscs té la nova normalitat?

La “nova normalitat” té més risc perquè és molt poc normal. La comunicació entre iguals ha canviat: cal mantenir distàncies, cal restringir les sortides i mantenir pocs contactes. Un percentatge considerable de classes, a partir dels 12-13 anys, es faran en línia. Tot això pot provocar més ús de les pantalles i aïllament interpersonal.

No es té coneixement del temps que aquesta situació durarà, els plans s’han de posposar i s’ha de conviure amb una nova situació d’incertesa. La crisi ja no és únicament sanitària, sinó que apareix un escenari nou: la crisi econòmica i la pobresa, per la qual cosa l’estat emocional d’aquests infants i adolescents es pot ressentir. Per tant, és importat acceptar que, a vegades, poden estar malament i cal parlar-ne. Cal arribar a allò que s’amaga darrere la màscara.

Consells per als pares davant la nova normalitat

  • Manteniu les rutines i els hàbits saludables.
  • Malgrat que l’escolarització sigui semipresencial, cal mantenir els horaris de menjades i de son estructurats.
  • Separau els espais d’oci de l’espai per fer les feines de l’escola en línia.
  • Les rutines diàries han de ser flexibles però constants.
  • Cal practicar exercici físic.
  • Creau un clima perquè la comunicació sigui oberta, en la qual el vostre fill pugui expressar com se sent, manifestar les seves preocupacions i fer preguntes.
  • Permeteu que el vostre fill parli lliurament i acceptau els seus sentiments.
  • Tractau de veure les coses des de la perspectiva del vostre fill.
  • Digau als infants i als adolescents que hi sou per donar-los suport.
  • Autocura. Encara que estimem els nostres fills, hi pot haver moments en què no podem més ja que tenim moltes preocupacions. Què podem fer en aquestes situacions?
  • Feis un descans en el moment en què noteu que estau enfadat. Aturau-vos i respirau.
  • Intentau no estar tot sol. Cercau algú amb qui poder parlar de com us sentiu.
  • Cercau espais d’autocura. Intentau trobar activitats saludables que us agradin i que pugueu fer.
  • Assegurau-vos que el vostre fill està segur quan està connectat en línia.
  • Parlau amb el vostre fill dels efectes que té l’excés d’utilització de les pantalles.
  • Establiu els límits d’ús (tant de temps i horaris com d’espais).
  • Apagau el mòbil, donau exemple al vostre fill.
  • Proposau-los fer activitats alternatives junts.

14.430 consultes realitzades enguany

L’Institut Balear per a la Salut Mental de la Infància i l’Adolescència (IBSMIA) és l’organisme responsable de l’avaluació, del diagnòstic i del tractament de tots els infants i adolescents de les Illes Balears que tenen un trastorn mental greu. Disposa de cinc unitats comunitàries de consultes externes (tres a Mallorca, una a Menorca i una a Eivissa), un Hospital de Dia i una Unitat d’Hospitalització Breu per a pacients que presenten trastorns de salut mental de gravetat elevada i/o amb risc alt.

Enguany, els professionals de l’IBSMIA han atès a Mallorca 1.520 nous pacients i, en total, s’han fet 14.430 consultes. A la Unitat d’Hospitalització s’han registrat 128 ingressos.


On som / Contacte

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Horario

De lunes a viernes 8h - 20h


Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 3, 4, 7, 20, 25, 35


En coche:

Por Passeig del Born

Centraleta
Informació i Programació de Cites
Centraleta
Informació i Programació de Cites
Com arribar

En transporte público:

EMT: Líneas 324



En coche

. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A

. Por Ctra. de Manacor y Camí Salard

. Por Autopista de Llevant/Ma-19