Es tracta de la cardiologia pròpiament dita. No ha de ser infravalorada pel desenvolupament de les proves complementàries. La cardiologia clínica es divideix en:
En els serveis d’Urgències dels hospitals, el cardiòleg hi actua com a consultor o intervé directament en les decisions clíniques de diagnòstic i terapèutiques.
El Servei de Cardiologia, en el nostre Centre, no es fa càrrec de l’assistència a les unitats coronàries.
o Cardiologia hospitalària (no intensiva). A la sala d’Hospitalització, la labor del cardiòleg és continuar l’assistència del malalt coronari agut, tractar problemes aguts que no requereixen vigilància intensiva i tractar situacions cròniques que han de ser sotmeses a processos diagnòstics complexos (especialment invasius) o a processos terapèutics.
o Cardiologia ambulatòria. Seguiment a llarg termini i rehabilitació: seguiment de les malalties cròniques i control de l’evolució i de la terapèutica del malalt.
La cardiologia ambulatòria es pot classificar en:
o Cura preoperatòria i postoperatòria del malalt quirúrgic
L’Hemodinàmica i la Cardiologia intervencionista constitueixen una subespecialitat inclosa en la disciplina de Cardiologia, sobretot si les comparam amb altres divisions de la mateixa disciplina.
El seu desenvolupament es produeix al llarg del segle XX i experimenta un creixement exponencial amb l’adveniment de l’angioplàstia, a partir dels darrers 25 anys (Gruentzig, 1977) i de la introducció dels stent en la dècada dels anys 90 (Sigwart, 1986).
L’activitat d’Hemodinàmica i de Cardiologia intervencionista comprèn diferents procediments que es duen a terme amb finalitats diagnòstiques (cada vegada menys necessaris després del desenvolupament de les tècniques ecocardiogràfiques) o terapèutiques, que no s’apliquen només a la patologia cardiovascular; sinó que, a més, brinden ajuda a moltes de les altres especialitats, entre elles les quirúrgiques. Els estudis que es fan a les sales d’hemodinàmica són, avui en dia, unes eines indispensables per a la presa de decisions en una àmplia gamma de patologies.
Malgrat que són relativament recents, aquestes subespecialitats han assolit posicionar-se entre els estudis realitzats més freqüentment a tot el món. El seu desenvolupament espectacular, amb noves tecnologies i amb nous camps relacionats no només amb la cardiopatia isquèmica i amb la malaltia coronària, sinó també associats amb la cardiopatia estructural, amb l’angiogènesi i amb la miogènesi, a través de la implantació de cèl·lules mare i d’altres factors, fa que les seves fronteres i horitzons siguin inimaginables.
La nostra Unitat d’Hemodinàmica presta cobertura a altres centres com a unitat satèl·lit.
La Unitat d’Hemodinàmica és un exemple clàssic de les unitats d’àmbit regional (≅ 1 - 1,2 milions d’habitants) i reuneix les característiques organitzatives, de recursos humans i d’equipament per desenvolupar una àmplia cartera de serveis, en la qual s’inclouen algunes de les tècniques d’intervencionisme cardíac següents:
Els avenços experimentats en el diagnòstic i en el tractament de les arrítmies cardíaques i la proliferació i la complexitat de les tècniques utilitzades suposaren, a principis de la dècada dels anys 90, el desenvolupament d’unitats d’arrítmia específiques per al seu tractament.
La possibilitat de registrar els potencials elèctrics intracardíacs i, al mateix temps, d’estimular elèctricament diferents cambres cardíaques, constitueix la base del que es coneix com a estudi electrofisiològic. En el seu inici, aquests estudis s’utilitzaven bàsicament amb una finalitat diagnòstica. A final de la dècada dels anys vuitanta, els estudis electrofisiològics passaren a tenir una clara vocació terapèutica amb l’aparició de l’ablació mitjançant radiofreqüència. Des d’aleshores, la complexitat dels substrats tractats i de les tècniques utilitzades s’ha incrementat notablement. Per aquest motiu, el laboratori d’electrofisiologia s’ha convertit en un centre de presa de decisions terapèutiques molt complex, la qual cosa ha suposat la seva conversió en unitats d’arrítmies.
L’increment en el nombre de pacients susceptibles de ser vistos en una consulta especialitzada en arrítmies, la utilització de tècniques de diagnòstic no invasives com el Holter, el test de basculació o el mateix control periòdic del dispositiu implantable, fan que el laboratori d’electrofisiologia no s’hagi de considerar com a aïllat, sinó que s’ha de considerar que forma part del que denominam Unitat d’Arrítmies. Atès que el tractament del pacient amb arrítmies cardíaques no es pot deslligar del context general de la seva malaltia cardíaca, aquesta Unitat només s’ha de concebre com una part de l’àrea del cor. És molt important la coordinació amb una unitat de consell genètic per avaluar els familiars del pacient amb una malaltia genèticament determinada que presenten risc de mort sobtada.
Per gestionar aquests pacients, a la Unitat d’Arrítmies resulta imprescindible el Laboratori d’Electrofisiologia, en què es localitzen els equips radiològics capaços de visualitzar els elèctrodes més petits juntament amb equips per a mapeig i reconstrucció tridimensional de les estructures cardíaques. Tot això es necessita per poder tractar els casos de més complexitat, en els quals s’utilitzen accessos no habituals al cor que poden implicar situacions de risc per al pacient, amb possibles complicacions greus que requereixen una acció immediata. Aquests procediments poden ser molt exigents des del punt de vista humà, poden durar algunes hores i poden requerir una tecnologia sofisticada per poder ser fets amb la major seguretat i eficàcia, a més de necessitar un entorn d’asèpsia de nivell quirúrgic. També es requereix un equip humà altament entrenat, amb una coordinació perfecta amb la resta de professionals dels serveis de Cardiologia i de Cirurgia Cardiovascular.
A les Consultes Externes, l’activitat es classifica de la manera següent:
Ablació de substrats simples i complexos d’arrítmies:
Implants de dispositius d’estimulació / desfibril·lació cardíaca:
Explant i extracció de dispositius d’estimulació cardíaca:
L’especialista en Cardiologia és el responsable del tractament de la patologia cardíaca. Entre les seves responsabilitats, cal mencionar les següents:
En transporte público:
EMT: Líneas 6, 20, 29, 33, 34, 36, 39
En coche:
. Por Carrer d'Aragó/Ma-13A y Ma-20
Bicipalma
https://www.bicipalma.com/es/palma/
Descargar díptico: "Cómo llegar a Son Espases"
De lunes a viernes 8h - 20h
En transporte público:
En coche: